10+1 környezettudatos tipp a kollégiumban

Fontos leszögezni, hogy nem célunk a prédikáló, képmutató és aggresszív környezetvédelem ráerőltetése a hallgatókra. Sokkal inkább abban hiszünk, hogy konkrét megoldásokat, példákat mutassunk nektek, amik mentén tudunk egy kicsit zöldebben, tisztább környezetben élni. Bejegyzésünkben néhány olyan kolis trükköt mutatunk, ami nekünk bevált az elmúlt félévekben.


1.Vidd a poharad!

Sajnos a Kármán Klubban és sok környező egyetemi helyen esténként egyszer használatos, műanyag poharakat adnak az italokhoz. Természetesen legtöbb esetben ez gazdasági okokból van így, mivel az üveg- vagy repoharak mosása, szárítása, esetleges törése többletköltséget okoz. Az egyzerhasználatos poharak okozta többlet környezetszennyezés viszont egy kis odafigyeléssel elkerülhető.

Hosszú távon érdemes lehet beszerezni egy mennyiségjelzővel rendelkező újrahasználható, keményebb műanyagpoharat. De nem muszáj egyből ezzel kezdeni, elegendő lehet eleinte csak a kapott műanyag poharakat a helyszínen többször használni, illetve hazavinni, elmosni és újrahasználni.


2. Ne dobd ki egyből!

Fenti példával is összefügg ez a praktika, amikor a sörös műanyagpoharat visszaviszed a pulthoz mégegy italra. Nem csak a vendéglátóipari egységekben válik be ez a hozzáállás. Mielőtt egy csomagolást, tárolót, edényt, szatyrot, papírhulladékot kidobnál, gondold végig, hogy valahogy tudna-e saját vagy mások hasznára válni. Nagyszerű példa erre a nylon szatyor.

Érdemes egy felaggatott tárolóban, fiókban, ládában gyűjteni a bevásárláshoz használt nylon vagy egyéb szatyrokat. Ezáltal legközelebb, mikor bevásárolni mész, ezeket tudod felhasználni. Ugyanez igaz az otthonról küldött befőttes üvegekre is. A környéken elérhetővé vált hulladékmentes boltban, vagy akár a piacon ezekben tudod elhozni a termékeket.


3. Szelektív hulladékgyűjtés

Talán meglepő lehet, de Magyarországon a műanyag hulladékok 30%-a kommunális hulladékok közt végzi. Hazai értelmiségként felelősségünknek tarthatjuk, hogy sokkal fenntarthatóbban és tudatosabban járjunk el a hulladékokkal kapcsolatban.

A kollégiumban lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre is. Ehhez a szobádban összegyűlt szelektív hulladékokat -1. szinten található műanyag-, papír-, üveg- és háztartási fém hulladékgyűjtőkbe tudod levinni. Ehhez szintén érdemes a szobában (például a mosdó alatt) kialakítani egy szelektív zónát, ahova már eleve külön gyűjtöd a hulladékokat, és ezután csak le kell vinni és beszórni.

A Kármánban a szinteken szeretnénk elhelyezni szelektiv hulladékgyűjtőket is a félév során.

4. Hasznos oldalak

Vannak oldalak, amik kifejezetten a környezettudatosság témájával foglalkoznak, és tippekkel, tanácsokkal segítenek, hogy kisebb ökológiai lábnyomunk legyen. Ezek közül egy-kéttőt emelnénk ki: Tudatos Vásárló (Tippek, tanácsok, hírek a környezettudatosságról), Felelős Gasztrohős (Fenntartható, környezettudatos és őstermelőket támogató vendéglátó helyeket lehet lecsekkolni), Hulladékmentes.hu (hulladékmentes élethez köthető termékeket találhatsz az oldalon)

Emellett vannak olyan Facebook csoportok is, amelyek hasonló témákkal foglalkoznak. Ilyenek például: Háztartásom hulladék nélkül (az egyik legnagyobb hazai hulladékmentességgel és környezettudatossággal foglalkozó csoport), Ingyen elvihető dolgok (ami egyeseknek hulladék, másoknak jól jöhet) , BMEnviro (a BME Környezetgazdaságtan tanszék hallgatói csoportja).


5. Mini konyhakert

A Kármánban a pákányon többen is termesztenek konyhai növényeket. A borsmenta, fűszernövények könnyen megteremnek ebben a környezetben is. Ezután a saját termésekkel tudod ízesíteni az ételeidet, limonádét készíthetsz.

A csíráztatáshoz szintén nincs szükséged semmi egyébre, csak csíráztató edényekre, vízre és magokra. Nagyjából egy hét alatt egy normál csíráztatóban egy befőttnyi csíra nő ki. Fogyasztásként vajas kenyérre, rántottára és egyéb ételekre is kerülhet.


6. Hulladékmentes vásárlás

A Karinthy Frigyes út 14. alatt található Ligeti Bolt egy hulladékmentes üzlet, ahol elsősorban élelmiszereket árulnak. Ide saját tároló edényekkel, szatyrokkal érdemes ellátogatni, és első alkalommal célszerű a kiszolgáló hölgyek segítségét kérni. Természetesen akkor sincs semmi baj, ha még nincsenek meg a bevásárláshoz szükséges tárolóid, hiszen az üzletben is tudsz venni.

Mindenképp csak ajánlani tudjuk, hogy egyszer mindenki kipróbálja. Rendkívül jó érzés, amikor a bevásárlást nulla hulladékkal tudod megoldani! A tapasztalat szerint utána már nem is tudod abbahagyni


7. Komposztálás

A komposztálás lényege, hogy a keletkező szerves hulladékokat visszaforgassuk a környezetbe, és a talajba juttassuk az értékes szerves anyagokat. A KTVK tagjaival a sütés, főzés, kávékészítés, teázás során keletkező szerves, komposztálható hulladékokat összegyűjtjük és a közösségi kopmposztpontra visszük. Ezzel a kommunális hulladékunk 5-10%-t forgatjuk vissza a természetbe. Ehhez műanyag tárolót érdemes kinevezni, ahova gyűjtöd a komposztot. Tárolni hűtőben, nyitott felső felülettel érdemes, amíg el nem viszed a közösségi komposzthelyre. (Higyjétek el, nem lesz büdös, nem fog berohadni, teszteltünk.)

Habár kevesen tudják, de erre Budapesten, a 11. kerületben is lehetőségünk van. Sőt, nagyjából 2 perc sétával el tudjuk vinni komposztunkat a Humusz szövetségbe. Nagyon fontos, hogyha szeretnél komposztot vinni ide, előbb vedd fel velünk a kapcsolatot, és tájékozódj, hogy mik kerülhetnek bele a komposztba.


8. Lassulj le és főzz!

Már az előző három tippből következik ez a javaslatunk is, hisz hiába lenne minikerted, hiába vásárolnál be, és nem lenne mit komposztálnod, ha nem főznél magadra néha. A kollégiumban megérezheted, milyen nagyszerű érzés a sütés- főzés. Egyrészt egy nagyszerű kikapcsolódás, ahol a kreítivitásodat is használhatod, másrészt ezáltal lehetőséged nyílik a fenti környezettudatos tippek kipróbálására.


9. Szezonális ételek hazai termelőktől

Tudjuk, milyen nagy a kísértés, hogy januárban epret, málnát, dinnyét együnk, de bele kell gondolnunk abba is, hogy az hogyan, hol lett előállítva, mennyit utazott. Azzal, hogy szezonális, itthon termő zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk elképesztő mértékben befolyásolni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat.

Az idénynövények menüpontunk alatt minden hónapra megtaláljátok, hogy mik a szezonális növények! Mielőtt elmennétek vásárolni, vagy a vásárlás közben, csekkoljátok le a listát! Ha pedig valahova elmennél enni vacsorázni, a Felelős Gasztrohős applikációjában le tudjátok csekkolni, hogy mely éttermek fenntarthatóak.


10. Ne csüggedj

Soha ne szegje kedved, ha valami nem úgy jön össze, ahogy eltervezted! Változásokat hozni a szokásainkban igen nehéz dolog, és nem fog egyről a kettőre menni. Új dolgokat csinálni csak úgy lehet, ha kudarcot vallunk és elbukunk közben. Ez egészen egyszerűen része a folyamatnak mióta járni, beszélni, írni-olvasni tanultunk. Ez a környezettudatos életmódra történő váltással sem lesz másképp.

Éppen a fentiek miatt érdemes lehet a fenti változásokat szépen lassan, akár egyesével bevezetni és követni. Egy szokáskövető napló vezetése is bizonyítottan működik.


+1. Csatlakozz

Ha érdekelnek a témák, szeretnél csatlakozni egy környezettudatos vásárlói közösséghez, ne habozz, jelentkezz a KTVK-ba és járj el gyűléseinkre.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s