I. Környezetvédelmi Börze

Előző héten hétfőn megrendeztük az I. Környezetvédelmi Börzét a Kármánban, aminek elsődleges célja az ismeretterjesztés volt. Sajnos a legtöbb kommunikációs csatornán kizárólag kompromisszumra képtelen vitákkal, egymásnak ellentmondó véleményekkel találkozunk. Kiemelten fontos számunkra a tényeken alapuló, különböző szemléleteket figyelembe vevő információk továbbítása, illetve a személyes párbeszédek kialakítása, ahol mindkét fél tanulhat egymástól. Számunkra remek élmény volt kötetlenül, nyíltan beszélgetni a környezetvédelmi témákról veletek!


6 témával készültünk fel a látogatóknak a Környezetvédelmi Börze alkalmával, amik elsősorban a fenntartható kollégiumi élethez köthetőek. A különböző témákhoz több ismereti anyagot is tanulmányoztunk, hogy minél felkészültebbek legyünk. .

Fenntartható divat

A világ egyik legszennyezőbb iparágaként tartják számon a divatipart. Elsősorban a FastFashion néven elhíresült tevékenység az, ami több szempontból káros a földnek. Ez az iparág a gyorsan elhasználódó, és elsősorban olcsó ruhák értékesítésére épít, amiket jellemzően ázsiai országokban fiatal lányok varrnak megalázóan alacsony bérekért. A ruhák alapanyagához és a szállításhoz szükséges erőforrásigény kiugróan magas a mindennapi cselekedeteinkhez képest. Mindemellett éves szinten nagyjából 150 Milliárd ruhát gyártunk le.

Mégis mit tehetünk? Érdemes Second Hand boltokat meglátogatni, tartósabb (de drágább) ruhákat vásárolni, jól megválasztani, hova juttatjuk el nem használt ruháinkat. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi víz kellett az elkészítéséhez.


Étkezés

Vendégünk volt az eseményen Hahn Viktória a Semmelweis Orvostudományi Egyetem harmadéves hallgatója, aki a húsfogyasztásról és a növényi étrendről adott mélyebb belelátást az ez iránt érdeklődők számára.

Mit tehetünk, hogy étkezésünkkel generált környezeti terhelést csökkentsük? A szezonális, és lehetőleg hazai növények fogyasztásával már nagyban alacsonyabb szállításból, fagyasztásból és kezelésből fakadó környezeti teher mellett, egészségesebb alapanyagokból főzhetünk magunkra. Ha étterembe megyünk, a Felelős Gasztrohős applikációja segít nekünk abban, hogy a meghatározott kritériumoknak megfelelő, fenntartható helyeken együnk.


Növényi tej vs. állati tej

Vajon mennyivel környezetkímélőbbek a növényi eredetű tejek, mennyiben másabb a tápanyagtartalmuk, és mennyivel kerülnek többe? Ezek a kérdések voltak az előzetes felkészülés középpontjában, amire válaszokat kaphattak az érdeklődők.

Emellett zabtej és mandulatej kostolót is kaphattak a bátrabbak. A legtöbbeknek pozitív csalódás volt a növényi tej, amit házilag, akár 5 perc alatt is elkészíthetünk. LINK

kostoló kép: Horváth Dániel

Komposztálás

A kommunális hulladékok 5-10%-a szerves hulladék, ami a talajba visszaforgatva kisebb környezeti teher mellett hasznosul. A Humusz Szövetség segítségével a közösségi komposztálást kihasználva tudjuk gyűjteni és elvinni a komposztot, amiért cserébe ingyen virágföldet vihetünk el. A szobában gyűlő komposztott nyitott fedéllel a hűtőben kell tárolni, így nem lesz semmilyen kellemetlen szaga, nem kezd el penészedni. (1-1,5 hét alatt azért el kell vinni a komposzt pontra.) A közhiedelemmel ellentétben a megfelelő gyűjtés esetén a komposztnak nincs szaga!

szagminta kép: Horváth Dániel

A tesztet kitöltőknek emellett ingyenesen elvihető komposztos vödröt is adtunk, amiből 25 darabot egy csoportban ingyen kaptunk, hisz nekik egyáltalán nem volt szükségük az 5 literes nápolyis dobozra. “A hulladék egy rossz helyen és időben jelen lévő erőforrás”

ingyen komposzttároló kép: Horváth Dániel

Bevásárlás

A Ligeti Bolt jóvoltából csomó olyan élelmiszert be tudtunk mutatni, amit már csomagolás mentesen, megbízható hazai forrásból be tudunk szerezni. A strapabíró, többször használatos csomagolások tudatos használatával alacsonyabb környezeti terhelés mellett tudjuk élni a mindennapjaink.

csomagolásmentes bevásárlás kép: Horváth Dániel

Szelektív hulladékgyűjtés

Sok mítosz, urbán legenda terjeng a különböző kommunikációs csatornákon a szelektív hulladékgyűjtésről. Igyekeztünk olyan hulladékokat kiállítani, megmutatni nektek, amik sokszor vita tárgyát képezik az elhelyezés, szelektálhatóságot illetően.

Ennél a standnál bemutattuk a 204 kollégista részvételével lezajlott felmérésünk eredményét is, ahol az derült ki, hogy a szelektívet nem gyűjtők elsősorban a szobai kellemetlen tárolás miatt nem szelektálnak. Emiatt ingyen elvihető szobai tárolót (karton-dobozt) adtunk az ellátogatóknak. Második fő ok a -1.re való leszállítás volt.

A félévre felállított célunk, hogy a szintenkénti szelektív-hulladékgyűjtést megkönnyítsük, és mindenki számára elérhetővé tegyük.


Tegyünk együtt egy fenntarthatóbb kollégiumért!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s