A csomagolásmentes boltok rövid története – Mióta? Miért? Hol?

Nagyszüleink idejében természetes volt, hogy a piacra saját szatyrokat, üvegeket vittek, majd azokban cipelték haza a frissen szerzett árukat. Sokat változott a világ, bejöttek a szupermarketek, ahol kényelmesen, előre csomagolt termékeket, sokkal nagyobb választékban lehet vásárolni. Ez ugyanakkor egy ismeretlen problémát is hozott magával, amivel szüleink, nagyszüleink még nem találkoztak: az egyszer felhasználható műanyagok negatív környezeti hatásával. – Flóra 

A megoldásra, és egyáltalán a probléma szélesebb körű felismerésére sajnos sokat kellett várni. Az első csomagolást minimalizáló üzlet Budapesten 2012-ben nyílt meg Szappankocsma néven. Itt, csakúgy, mint ekkor már Olaszországban számos helyen, csapolt mosószereket lehetett venni. Ekkor már Nyugat-Európában terjedőben voltak az olyan boltok, ahol bármit lehet kimérve venni, amihez nem szükséges a csomagolás. Sajnos a Szappankocsma 2015-ben bezárt, és azóta se nyitott ki újra.

Ugyanebben az évben Budaörsön viszont megnyitott a város első műanyagmentes koncepciójú boltja, a noPack. Célukként tűzték ki, hogy egy olyan közösségi helyet hozzanak létre a bolt mellett, ahova szívesen járnak a Budaörsiek. Egy évvel később, 2016-ban sajnos Magyarország első csomagolásmentes boltja bezárt. A tulajdonosok azonban nem szerették volna itt feladni, az új céljuk egy országszerte elterjedt franchise rendszer volt, ám sajnos befektetők hiányában eddig nem valósulhatott meg, viszont idén már hárman is megkeresték őket közösségi oldaluk szerint, ezért lehet, hogy a jövőben találkozunk még velük.

Budapesten az első csomagolásmentes bolt, a Ligeti Bolt 2018-ban nyílt meg a Nyugati Pályaudvar közelében. Az üzletet Piliscsabáról költöztette föl Sipos Melinda, mert ott nem volt akkora a célközönség. Reményeit be is váltotta, hogy Budapesti nyitása után három hét alatt akkora forgalma volt, mint korábbi helyén nyolc hónap alatt. Ennek köszönhetően kevesebb, mint egy évvel utána nyílt egy újabb üzletük Budán, a Karinthy Frigyes úton, 2020 januárja óta pedig a II. kerületben szintén megtalálhatjuk őket. Első üzletük megjelenése hatalmas hatással volt a hulladékmentes életmódra, azóta országszerte egyre több és több csomagolásmentes üzlet nyílik meg. A kezdeti helyszínekhez képest az első két boltjuk azóta arrébb költözött, így az egyetemünkhöz közelebb lévőt már a Gellért tér közelében, a Budafoki úton találhatjuk meg.

Elsődleges céljaink a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra kialakítása és terjesztése, a háztartási hulladékok csökkentése a felesleges termékcsomagolások kiiktatása révén, a zero waste életstílus támogatása, illetve a hazai termékek fogyasztásának népszerűsítése.

csomagolasmentes.hu

Budán a Ligetit beelőzte a Ne Pazarolj, amely fél évvel az első Budapesti csomagolásmentes bolt után nyílt másodikként. A két üzlet kínálata ugyan hasonló, de korántsem fedik le egymást. A Ne Pazarolj különlegessége, hogy lehet kimérve venni tisztító- és tisztálkodási szereket. Ezt a boltot két barátnő indította, méghozzá azért, hogy ebben az üzletben a betévedők mindent egy helyen megvehessenek, ráadásul csomagolásmentesen. Az emeleten szemléletformáló programokat és workshopokat is szoktak tartani, illetve 

Reméljük országszerte még sok ilyen üzlet fog nyílni, mert ez azt jelenti, hogy van rá igény. Ha van rá lehetőségetek, lessetek be a közeletekben lévő csomagolásmentes boltba, vagy próbáljátok ki a webshopjaikat, hisz tavasszal a vírushelyzet miatt többen is indítottak hulladékmentes kiszállítást.

források: forbes.hu, humusz.hu, index.hu, budaorsiinfo.hu, marieclaire.hu
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s