Konyhai kisokos I. – Hogyan tartsd frissen a zöldségeket akár hetekig

Te is hallottad már azokat a tanácsokat, hogy „Együnk több zöldséget!”, „Piacról vásároljunk zöldség-gyümölcsöt!” vagy hogy „Próbáljunk meg kevesebb húst enni és néhány étkezést növényi alapon kiváltani!”? Ha ezekre neked is az az első dolog, ami az eszedbe jut, hogy „Oké, de hogyan, amikor minden zöldség 3 nap alatt undorítóvá fonnyad a hűtőmben, és nem fér bele, hogy naponta vásárolgassak?”, akkor bizony rokon lelkek vagyunk! Talán segít az a pár tuti tipp, amit az évek alatt – megannyi szegény elfonnyadt salátafej és megbarnult répa elsiratásával a hátam mögött – összegyűjtöttem. A következő tippek tényleg apróságok, ám engem nagyban segítettek a „több zöldség” és az egészségesebb táplálkozás döccenős sztrádáján. – Betti

Mit lehet venni és mikor? 

Általános szabály, hogy szezonális zöldségek-gyümölcsök fogyasztásával teszünk a legjobbat a szervezetünknek, emésztőrendszerünknek és a környezetünknek is. Hogy mik ezek, azt megnézheted a Tudatos Vásárló oldalán, de nálunk is megtalálhatod az Idénynövények menüre kattintva. Plusz előny, hogy a piacokon minden zöldség és gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van (pl. az eper késő tavasszal, paprika-paradicsom nyáron, stb.), és persze ekkor a legfinomabb is.

Én korlátozott konyhai kreativitásom miatt csak 5-6-féle zöldséget szoktam venni, de kíváncsi vagyok, ti milyen zöldséget szoktatok felhasználni. Írjátok meg nekünk facebook-posztunk alatt (a képre kattintva elérheted)!

Amikkel én dolgozom: sárgarépa, fejes saláta és jégsaláta, csicsóka, retek, cékla. De az ezekhez hasonló zöldségekre is rá lehet húzni ugyanezeket a sémákat!

1. Saláta

A saláta megfelelő tárolásához szükség lesz egy mélytányérra és egy viszonylag nagy, jól záródó műanyag/üveg ételhordó dobozra.

A piacon többnyire egész salátafejeket lehet kapni, amiket ha beteszünk a hűtőbe, sokszor már másnapra plöttyedt lesz, így emiatt az idő előrehaladtával egyre kisebb az esélye, hogy hozzányúlok és eszem belőle. A salátahaláloz elkerüléséhez kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Vegyük ki a salit a szütyőből/zacsiból, amiben vettük.
  2. A legkülső 3-4 (sokszor sérült, összetapizott) levelet tépjük le és ezek mehetnek a komposztba. 
  3. A megmaradt, ép leveleket egyesével szedjük le és egy mély tálba tegyük bele, majd ha az összeset leszedtük, kettesével-hármasával folyó víz alatt tisztítsuk le. A lemosott levelek mehetnek a tiszta ételhordó dobozba. Ha valakinek kényelmes rögtön a tenyerébe szedni, majd egy megtelt a kéznyit egyszerre megmosni, akkor ez gyorsíthat a folyamaton. A procedúrát addig folytassuk, amíg szét nem szedtük a salátafejet.
  4. Ha a dobozban már katonásan sorakoznak egymáson a salátalevelek, nincs más hátra, minthogy 1-2-3 cm sima tisztavíz-réteget engedjünk az edény aljára, hogy az alsó leveleket ellepje. Ha a dobozt lezárjuk, a víz megakadályozza a salátalevelek elfonnyadását, és így mindig csak annyit kell használnunk, amennyire éppen szükségünk van, a többi levél pedig ropogósan várja a pillanatot, amikor sorra kerülnek.

Az így eltett salátalevelek nekem 10-12 napig is frissek maradnak.

2. Répa (és egyéb gyökérzöldségek)

Amellett, hogy a gyökérzöldségek jótékony hatásukat az emésztőrendszerre leginkább nyersen, egészben elrágcsálva fejtik ki, személyesen én nem mindig kívánok csak úgy ropogtatnivaló zöldséget. Sőt, azt vettem észre, hogy például a sárgarépa gyakran kicsit kesernyés utóízzel rendelkezik, ha nem elég „érett”, ami miatt még kevesebb kedvem van rápróbálni. DE! Újabb személyes tapasztalat, hogy a répa, reszelve mindig finom! Ilyen módon szendvicsbe is egyszerűen tehető, szinte észrevétlenül juttathatunk rostos zöldséget a pocakunkba. A répa elrakását tehát kétféleképpen csinálom: rágcsálnivaló darabokban, illetve reszelve. Répa, cékla, fehérrépa elrakásához két befőttesüvegre lesz szükséged (egy a daraboknak, egy a reszelt állapotúaknak). Retkeket, csicsókát szintén daraboknak szoktam eltenni.

  1. Kezdésnek mindent megmosunk. 
  2. Amit héj nélkül szeretnénk fogyasztani, azt meghámozzuk (héj mehet a komposztba).
  3. Nekünk tetsző arányban lereszeljük egy részét, a maradékot pedig (szintén preferált nagyságúra) feldaraboljuk.
  4. A reszeléket és a darabokat befőttesüvegbe rakjuk, a feldarabolt zöldségek alá pedig 1-2 cm magasan vízréteget is eresztünk, hogy egy részét ellepje. A reszelékhez nem célszerű vizet adni, az eláll magától is egy lezárt befőttesüvegben a hűtőben, egy hétig biztosan.
  5. Mindent a hűtőbe teszünk el.

Reggelinél, vagy bármely másik étkezésnél már nincs is más dolgunk, mint az egy héttel ezelőtt, durván 3 perc alatt elkészített zöldségekből tetszés szerint csemegézzünk. Én mostanában reggelire egy pár mogyoróvajas kenyeret szoktam enni, jól meggyömöszölve reszelt répával és célkával, 3-4 salátalevél kíséretében. Én így natúr módon szeretem, de a reszelt zöldségekből bármit IS lehet készíteni, kezdve a zöldségkrémektől (pici só-bors, fűszerek és egy kanál tejföl hozzá), a tojásosan-fűszeresen kisütött zöldségfasírtokig.

Garantáltan több zöldséget eszik az ember, hogyha szinte kész alapanyagként mindig előkapható a hűtőből!

És hogy mit lehet tenni, amikor valami mégiscsak túlérik a hűtőben, és már megfonnyadt, esetleg meg is plöttyedt kicsit, vagy mit csináljunk, ha valamit éretlenül szedtek le, és túl kemény? Hogy hogyan lehet ezeket a gyümölcsöket/zöldségeket felhasználni, az kiderül a következő konyhai kisokosban, ami a chutney-készítésről és a fermentálásról fog szólni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s